Kenessey

A tanulmány Dr. Wéber András (b.o.) és Dr. Kenessey István (j.o.) ELIXIR Vezető kutató közreműködésével készült és jelent meg áprilisban a World Journal of Urology-ban.

2020-ban a húgyhólyagrák a hetedik leggyakoribb rákos megbetegedés volt a világon, 5 éves prevalenciája meghaladta az 1,7 millió esetet. A hólyagrákkal összefüggésbe hozható fő kockázati tényezők - dohányzás és vegyi expozíció - miatt ezt a daganatos megbetegedést nagyrészt megelőzhető és elkerülhető ráknak tekintik. A hólyagrák halálozásának áttekintése nemcsak a globális kockázati tényezők gyakoriságába, hanem a világ egészségügyi rendszereinek eltérő hatékonyságába is betekintést enged. Ez a tanulmány a 2020-ra vonatkozó nemzeti halálozási becsléseket és a 2040-ig előre jelzett jövőbeli tendenciákat elemzi.

A Vizsgálathoz a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) által működtetett GLOBOCAN 2020 adatbázisból 185 országra vonatkozó, nemek szerinti, életkor szerinti standardizált halálozási arányszámokat vizsgálták. A halálozási arányokat nemek és a humán fejlettségi index (HDI) szerint rétegezték. A hólyagrák halálozását 2040-ig a demográfiai változások alapján vetítették előre, a 2020-as alapévhez képest évente növekvő, stabil vagy csökkenő halálozási rátákra vonatkozó különböző forgatókönyvek mellett.

Az eredmények szerint 2020-ban majdnem háromszor annyi férfi halt meg hólyagrákban, mint nő. Mindkét nem esetében együttesen több mint 210 000 haláleset történt világszerte. Nemtől függetlenül az összes hólyagrák okozta halálozás több mint fele a nagyon magas HDI-vel rendelkező országokból származott. A kutatók előrejelzései szerint, míg a férfiak esetében a halálozások száma csak 54%-kal nőhet (159-ről mintegy 163-245 ezerre), addig a nők esetében 2040-re a két-háromszorosára (50-ről mintegy 119-176 ezerre). A nagyon magas HDI-vel rendelkező országokban a hólyagrák halálozási teher a magas HDI-vel szemben 2040-re mindkét nem esetében közelíteni látszik egymáshoz.

A tanulmány eredményei alapján a nemek szerinti ellentétes halálozási tendenciák rávilágítanak arra, hogy sürgős beavatkozásra van szükség a dohányzásellenes stratégiák kidolgozására, különösen a nők esetében. A szigorúbb munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírások bevezetése nagymértékben megelőzhetné a húgyhólyagrákkal kapcsolatos expozíciókat. A hólyagrák korai felismerése és a kezeléséhez való hozzáférés javítása jelentősen csökkenthetné a halálozási arányokat, a gazdasági költségeket és javíthatná a betegek életminőségét.

A cikk teljes terjedelmében ezen a linken olvasható.

Gratulálunk a szerzőknek a cikk megjelenéséhez!