drcsosz

Áprilisban jelent meg a tanulmány az International Journal of Molecular Sciences nemzetközi folyóiratban Dr. Csősz Éva ELIXIR Képzési Koordinátor részvételével.

A cikk leírása szerint az anyagcserezavarok, különösen a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) és az elhízás egyre gyakoribbá válása kritikus globális egészségügyi kihívást jelent, ami szükségessé teszi a molekuláris hátterük mélyebb megismerését.

A tanulmányban a szerzők proteomikai és metabolizmus-elemzéseket végeztek a T2D-vel és az elhízással összefüggő komplex molekuláris tájképek megrajzolásához. 130 alany - köztük T2D-ben és elhízásban szenvedő, valamint egészséges kontrollszemélyek - adatainak felhasználásával különálló molekuláris szignatúrákat tártak fel, és a betegség progresszióját jelző új biomarkereket azonosítottak. A kardiometabolikus fehérjék és a szérum metabolitok átfogó jellemzése feltárta a biomolekuláris kölcsönhatások bonyolult hálózatait, és rávilágított a T2D és az elhízás kohorszai közötti eltérő fehérje-expressziós mintázatokra. Pathway enrichment analízissel feltárták a betegség kialakulásának és progressziójának hátterében álló egyedi mechanizmusokat, míg a korrelációs elemzések megvilágították a proteomika, a metabolizmus és a klinikai paraméterek közötti kölcsönhatást. A hálózatelemzések kiemelték továbbá a kardiometabolikus fehérjék összekapcsolódását, és betekintést nyújtottak a betegség patogenezisében betöltött szerepükbe.

Az eredmények segíthetnek a diagnosztikai stratégiák finomításában és a személyre szabott beavatkozások kifejlesztésében, ami a precíziós orvoslás és az egészségügyi innováció új korszakának előhírnöke lehet. A multi-omikai megközelítések és a fejlett analitika integrálásával a tanulmány kulcsfontosságú keretet kínál a metabolikus rendellenességek bonyolult molekuláris alapjainak megfejtéséhez, és megnyitja az utat az átalakító terápiás stratégiák előtt.

A cikk teljes terjedelmében ezen a linken olvasható.

A cikkhez tartozó kép forrása: www.unideb.hu